Програма

Датум: Вторник, 15.12.2020

Локација: online

Платформа: zoom

Формат: вебинар 

Регистрацијата е задожителна пред почетокот на настанот. 

Ве молиме регистрирајте се на следниот линк: 

https://zoom.us/meeting/register/tJUqd-GupjspGtDe6AJa82J4FeoqzVhwBm2n

По регистрацијата ќе добиете порака на вашата електронска адреса со информации за приклучување. Ве молиме направете ја регистрацијата пред настанот за да можете навремено да се вклучите. 

11.00 – 11.10Отворање на ИГФ – МКД 2020 
Александар Ичоќаев  / Коодинатор на националната ИГФ иницијатива
11.10 – 11.30Ретроспектива на регионалните и глобалните ИГ настани (SEEDIG, EuroDIG,  ICANN и Глобален ИГФ – Global IGF) Предраг Тасевски  и Марко Палоски 
Olga Kyryliuk, SEEDIG exe com member, ICANN Non-Com representative and a founding member of the Internet Freedom Network for Eastern, Central Europe, and Eurasia
Актуелни прашања 
11.30 – 11.45Дигитализацијата на образовниот процес во време на криза
д-р Александра Наќева Ружин / Координатор, Национална платформа за учење на далечина, Министерство за образование и наука
11.45 – 12.00Заштита на потрошувачите и нивните online права во време на криза 
Проф. д-р Неда Здравева / Правен факултет „Јустинијан Први“ – Скопје 
12.00 – 12.15 Заштита на правата од интелектуална сопственост и одговорност на интернет сервис провајдерите
Бојан Стефковски / правен советник –  React Balkan and Online Enforcement
12.15 – 12.30 Дискусија 
Поглед во иднината
12.30 – 13.00Вештачката интелигенција – “Тhe new kid on the block?”   
Илијанчо Гаговски – соосновач на PrymApps и Technologically Shaped Future Aficionado  
13.30 -13.45Дискусија 
13.45 – 14.00Затворање